Datum: 
9 september 2017 - 10 september 2017
Locatie: 
NIOD, Herengracht 380 in Amsterdam

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies doet op zaterdag 9 september en zondag 10 september mee aan Open Monumentendag 2017.

NIOD, Herengracht 380, Amsterdam

Naast rondleidingen door het gebouw op Herengracht 380, vertellen medewerkers van het instituut over hun werk.

Over Huis Nienhuys (Herengracht 380)

De rijk gebeeldhouwde natuurstenen gevel is bij de oplevering in 1890 een sensatie. De uitbundige stijl, ontleend aan die van Franse koningskastelen langs de Loire, is geliefd bij Amerikaanse miljonairs. Architect A. Salm komt hiermee tegemoet aan de wens van zijn opdrachtgever, de schatrijke tabaksplanter J. Nienhuys, om een residentie van internationale allure te bouwen. Uniek voor Amsterdam is de brede poort, die toegang biedt tot het woonhuis en het voormalig koetshuis op de achterplaats. Salm ontwerpt ook het interieur van het huis. Dat laat een bonte mengeling van stijlen zien; van een trappenhuis dat niet zou misstaan in een operagebouw tot een intieme Moorse badkamer. Sinds 1997 gebruikt het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies het pand. De binnenplaats is tegenwoordig overdekt en omgebouwd tot studiezaal.

Open dag NIOD

Na de rondleiding door het Huis Nienhuys kunnen bezoekers blijven om de tentoonstelling over de geschiedenis van het NIOD te bekijken. Verschillende medewerkers van het NIOD vertellen gedurende de dag over het instituut en over hun werkzaamheden op het gebied van onderzoek en de collecties en beantwoorden vragen van de bezoekers.

Voor meer informatie, kijk op de website van Open Monumentendag.