30 juli 1945

Amerikaanse oorlogsschip Indianapolis gezonken

Het Amerikaanse oorlogsschip de USS Indianapolis was op 30 juli 1945 door de Japanners tot zinken gebracht. Twee Japanse torpedo’s , afgevuurd vanaf een Japanse onderzeeër, raakten het schip. De Indianapolis zonk en driehonderd opvarenden gingen met het schip ten onder. De andere bijna 900 belandden in het water. De bemanning stuurde SOS-berichten. De marine nam deze echter niet serieus en hulp bleef uit. Pas na drie dagen spotte een Amerikaans vliegtuig per toeval de overlevenden.

de USS Indianapolis (CA-35)
de USS Indianapolis (CA-35)

Van 900 personen die na het vergaan van de Indianapolis in het water waren beland, hadden maar 321 personen het overleefd. De mannen lagen dagen in het water zonder voedsel of drinkwater en in de brandende zon. Velen verdronken door oververmoeidheid, uitdroging, verwondingen of haaienaanvallen.

De Amerikaanse marine schoof de verantwoordelijkheid voor de ramp in de schoenen van kapitein en overlevende Charles McVay. De kapitein had van tevoren gevraagd om escort, maar dit verzoek was niet ingewilligd. Ook gaf de marine niet door dat er nog steeds Japanse duikboten in het gebied actief waren.

De krijgsraad bevond McVay schuldig aan het feit dat hij had gefaald om zigzaggend te varen en werd een rank teruggezet. Dit werd in 1946 ongedaan gemaakt. In 2000, 55 jaar nadat de Indianapolis was gezonken, werd McVay’s naam door het Amerikaanse congres gezuiverd.