3 maart 1945

Amerikanen bevrijden Manilla

De slag om Manilla begon op 3 februari 1945 en een maand later was de bevrijding van Manilla een feit. Deze slag kostte aan ongeveer 100.000 burgers het leven. Ook was de hele stad door de vele bombardementen verwoest.

Douglas MacArthur met bevrijde Amerikaanse gevangenen nadat de Amerikanen Manilla hadden heroverd begin maart 1945.

Begin januari 1945 waren Amerikaanse troepen geland op het hoofdeiland Luzon waar ook Manilla deel van uitmaakt. De militairen stonden onder leiding van generaal Douglas MacArthur, die in 1942 van de Filipijnen verdreven was.

De slag om Manilla begon met de bevrijding van de Universiteit Santo Tomas waar 4000 Amerikanen en andere geallieerden gevangen werden gehouden sinds 1942. De angst bestond dat zij gevaar liepen. Hierdoor haastten de Amerikanen zich naar deze universiteit.

De Japanse admiraal Sanji Iwabuchi verantwoordelijk voor de marine in Manilla wilde de stad verdedigen tot de dood. Dit tegen de bevelen van zijn meerdere generaal Yamashita die bevolen had de stad te evacueren. Ongeveer 12.000 Japanners vonden de dood. Naast deze Japanse slachtoffers en omgekomen Amerikanen, kwamen in een maand tijd 100.000 Filipijnse burgers om en was de ‘Pearl of the Orient’ zoals de bijnaam van Manilla luidde volledig verwoest.

Beide partijen hebben bijgedragen aan de verwoesting van de stad. Zo trokken veel Japanse soldaten al moordend door de straten van Manilla. Voor deze oorlogsmisdaden zijn sommige Jappaners later veroordeeld. Eén van de veroordeelde was generaal Yamashita. Hij werd ter dood veroordeeld vanwege zijn rol in de Slag om Manilla. Maar ook de Amerikanen hebben veel burgerslachteroffers gemaakt door de bombardementen en het gebruik van zware artillerie.