6 augustus 1945

Amerikanen gooien atoombom op Hiroshima

Gezagvoerder Paul Tibbets vloog op 6 augustus 1945 met zijn bemanningsleden en een atoombom naar de Japanse stad Hiroshima. Om 8.15 gooide hij de atoombom, met de naam ‘Little Boy’, op de stad.

"Hiroshima aftermath" by U.S. Navy Public Affairs Resources Website - http://www.chinfo.navy.mil/navpalib/images/historical/hiroshima.jpg. Licensed under Publiek domein via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hiroshima_aftermath.jpg#/media/File:Hiroshima_aftermath.jpg
"Hiroshima aftermath" by U.S. Navy Public Affairs Resources Website - http://www.chinfo.navy.mil/navpalib/images/historical/hiroshima.jpg. Licensed under Publiek domein via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hiroshima_aftermath.jp

De stad vaagde helemaal weg en 80.000 mensen vonden onmiddellijk de dood. In het epicentrum liep de temperatuur op tot 1300-1400 graden. Daar bleef het niet bij. Door stralingsziekte lieten veel andere Japanners in de maanden en jaren daarna het leven.

Dit was niet de enige atoombom die de Amerikanen op een Japanse stad gooide. Op 9 augustus om 11.02 uur wierp een Amerikaanse bommenwerper ‘Fat Man’ op de stad Nagasaki. Deze bom had 40.000 onmiddellijke doden tot gevolg.