20 juni 1944

Biak in Amerikaanse handen

Op 27 mei 1944 werd het eiland Biak, dan nog onderdeel van Nederlands-Indië , bestormd door 12.000 geallieerde troepen. Op dat moment bezetten 11.000 Japanse militairen het eiland. In eerste instantie boden zij weinig weerstand, maar dat was onderdeel van het Japanse plan. Bij Mokmer wachtte een hinderlaag.

Aankomst van de Amerikanen op Biak (Beeldbank WO2 – NIOD)

De Amerikanen landden vrij gemakkelijk aan de oostkant van het eiland. Een kleine Japanse aanval werd snel afgeslagen. Eenmaal in de buurt van Mokmer ging het de Amerikanen minder gemakkelijk af. In het gebied rondom dit vliegveld waren namelijk veel grotten en bunkers. Hierin konden de Japanners zich makkelijk verschansen. Vanuit deze grotten beschoten de Japanners de Amerikanen met onder andere automatische wapens en artilleriegeschut.

Wekenlang hielden de gevechten aan. Regelmatig was er versterking vanuit de lucht nodig voor de Amerikanen. Pas op 20 juni lukte het om door de Japanse linies heen te breken en de luchthaven in te nemen. Ondanks dat een groep van ongeveer 3000 Japanse soldaten op het eiland achterbleef om toch nog een doorbraak te forceren, kwam er langzaam een einde aan de strijd.