27 januari 1945

Concentratie- en Vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd

Sovjetsoldaten bevrijdden op 27 januari 1945 concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. In het kamp zaten nog ongeveer 7500-8000 verzwakte gevangenen opgesloten.

Toegangspoort concentratiekamp Auschwitz
Toegangspoort concentratiekamp Auschwitz

Naar Auschwitz werden naar schatting 1,5 miljoen mensen gedeporteerd. Zo’n 1,1 miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, werden bij aankomst gelijk vergast of doodgeschoten. 200.000 andere gevangenen kwamen om door ziektes en honger of de bewakers stuurden ze alsnog naar de gaskamers.

In september 1944 bombardeerden de geallieerden de fabrieken in de buurt van Auschwitz. Een maand later werden de gaskamers buitenwerking gesteld en moesten de SS-ers die in Auschwitz werkten het kamp ontruimen en sporen van de misdaden uitwissen. Hierbij werd ook de kampadministratie vernietigd.

Op dat moment waren er nog 155.000 gevangenen in leven. Een deel van de gevangenen werd ondergebracht in concentratiekampen in Duitsland en Oostenrijk. Een andere deel moest in zogenoemde ‘dodenmarsen’ te voet richting Duitsland lopen. Hierbij vielen veel slachtoffers.

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Rode Leger het concentratie- en vernietigingskamp.