23 mei 1945

De arrestatie en de zelfmoord van Himmler

De Britten arresteerden de voorvluchtige Reichsführer-SS Heinrich Himmler op 20 mei 1945. Drie dagen na zijn arrestatie pleegde ‘de architect van de Holocaust’ zelfmoord.

Heinrich Himmler

Himmler was één van de invloedrijkste mannen in Nazi-Duitsland. Hij werd lid van de NSDAP in 1925. Een paar jaar later in 1929 was hij al opgeklommen tot de leider van de SS.

Bij het uitbreken van de oorlog was de SS uitgegroeid tot een van de belangrijkste organisaties in Nazi-Duitsland. Onder de verantwoordelijkheid van Himmler werden de verschillende vernietigings- en concentratiekampen gebouwd. Later kreeg Himmler dan ook de bijnaam ‘de architect van de Holocaust’.

Aan het einde van de oorlog raakte Himmler in onmin met Hitler. Zonder toestemming van Hitler had de leider van de SS contact gezocht met de geallieerden en probeerde hij de vredesonderhandelingen te starten. Toen Hitler hiervan hoorde, ontstak hij in woede. Als straf voor deze daad, ontnam Hitler alle titels en bevoegdheden van Himmler.

Himmler werd door Britse militairen tijdens de routinecontrole opgepakt in de buurt van Bremen. De Britten herkende hem niet. Later maakte hij zelf zijn echte identiteit bekend.

Tijdens een medisch onderzoek drie dagen nadat hij was opgepakt, beet Himmler een cyanidecapsule die hij in zijn tand verstopt had kapot. Hoewel nog geprobeerd werd hem te redden, stierf hij binnen een kwartier. Hij is op een onbekende locatie en in een naamloos graf begraven.