11 oktober 1944

Dijkdoorbraak bij Veere na bombardement geallieerden

Na de val van Antwerpen (4 september) moest het gebied rondom de strategisch belangrijke rivier de Schelde worden bevrijd. Om de druk op de Duitsers op te voeren besloten de geallieerden begin oktober 1944 om het Zeeuwse eiland Walcheren onder water te zetten.

De Baarsjesstraat gezien van de Langevieleweg te Middelburg.
De Baarsjesstraat gezien van de Langevieleweg te Middelburg.

De bombardementen begonnen op 3 oktober bij Westkappele. Hierbij vielen burgerdoden. De inwoners waren wel gewaarschuwd door de geallieerden, maar konden uit de op 2 oktober rondgestrooide waarschuwingspamfletten niet opmaken dat de geallieerden de zeedijken zouden gaan bombarderen. Daarnaast bleef het gewenste resultaat van de aanval ook uit. Er was een gat geslagen, maar Walcheren stond nog niet onder water.

Er volgden bombardementen bij Fort Rammekens en Vlissingen. Op 11 oktober sloegen de geallieerden een gat in de dijk in buurt van Veere. Vier dagen later stond Walcheren, met uitzondering van de hoger gelegen delen, onder water.

De inundatie was voor de bewoners van het eiland rampzalig. Er vielen bij de bombardementen doden en na de overstroming moesten de Zeeuwen hun bezettingen achterlaten en snel naar de hoger gelegen dorpen en delen van de stad Middelburg vluchten.