13 februari 1945

Dresden gebombardeerd door geallieerden

In de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd Dresden in twee aanvallen hevig gebombardeerd door de Engelsen. Net voor de eerste aanval gingen de luchtalarmen af zodat er dekking kon worden gezocht in de schuilkelders. Later die nacht, inmiddels 14 februari, begon een tweede luchtaanval.

De stad Dresden na het bombardement
De stad Dresden na het bombardement

De geallieerden bombardeerden Dresden en Chemnitz omdat het belangrijke industrieplaatsen en doorvoerplaatsen voor bevoorrading naar het front waren. De Engelsen hoopten met het bombardement onder andere het Duitse spoorwegstelsel in de steden te vernietigingen.

Na de bombardementen in de nacht van 13 op 14 februari, bombardeerden Amerikanen de stad in de twee dagen daarna weer . De stad veranderde door alle bombardementen in een vuurzee.

Mede doordat de Wehrmacht geen goed georganiseerde tegenstand bood, zoals genoemd in meerdere kranten op 15 februari, was de schade enorm. De  800 Engelse bommenwerpers en ruim 300 Amerikaanse vliegtuigen verwoestten 70 procent van de stad met ongeveer 4000 ton bommen.

Om de Amerikanen en Engelsen in een kwaad daglicht te stellen dikten de Duitsers het aantal slachtoffers aan.  Onlangs is het dodenaantal bijgesteld naar 25.000 doden.