29 maart 1945

Einde V1-offensief op Londen

De Duitser stopten eind maart met het zogenoemde V1-offensief. Op 29 maart en 30 maart vielen de laatste bommen op Londen en Antwerpen.

De V1 bom

De V1 was een onbemand vliegtuigje aangedreven door een straalmotor. De officiële naam was vergeltungswaffe 1 (vergeldingswapen) en was een vergelding voor de geallieerden luchtaanvallen op Duitse steden. 

Door het geluid dat de motor produceerde, kreeg de V1 de bijnaam de ‘buzz bomb’. Deze Duitse uitvinding was vooral bedoel om de Britse bevolking bang te maken en hun moraal te breken. Bij inslag explodeerde de ingebouwde explosieven.

In de nacht van 12 op 13 juni 1944 werd Londen door de eerste V1-vliegtuigen geraakt. Andere doelen waren naast Londen de rest van Zuid-Engeland en Antwerpen. In totaal produceerde Nazi-Duitsland 25.000 V1’s. Hiervoor gebruikte ze veelal dwangarbeiders.

Lang niet alle V1’s bereikten hun doel.  Sommige haalden de geallieerden uit de lucht en anderen stortten neer. Later zou de V2 geïntroduceerd worden. Dit was ‘s werelds eerste raket. Deze konden de geallieerden niet meer zo makkelijk onderscheppen als de V1.

In totaal kwamen 6000 Britten om het leven door V1-inslagen, vielen er 16.000 gewonden en vernietigde de vliegtuigen veel Britse infrastructuur.