6 juni 1944

Geallieerden landen in Normandië

Als onderdeel van operatie Overlord vond op 6 juni 1944 een geallieerde invasie vanuit Engeland plaats. Deze dag is vooral bekend geworden als D-day. Tijdens deze invasie kwamen meer dan 5000 schepen aan bij vijf verschillende Normandische stranden. Ook voerden de geallieerden luchtlandingen uit achter de Duitse linies. 

Schepen van de geallieerden voor de kust van Normandië (BeeldbankWO2 - NIOD)
Schepen van de geallieerden voor de kust van Normandië (BeeldbankWO2 - NIOD)

Het doel van operatie Overlord was het openen van het westelijk front. Stalin had hier al langere tijd op aangedrongen. Tijdens de conferentie van Teheran eind 1943 zegden de Amerikaanse president Franklin Roosevelt en de Britse premier Winston Churchill hem toe in de lente van 1944 de aanval in te zetten.

De Duitsers werden door deze aanval verrast, omdat zij hadden verwacht dat de invasie bij het noordelijker gelegen Calais plaats zou vinden. Daardoor hadden zij niet al het benodigde materieel voorhanden. De geallieerden konden hierdoor een bruggenhoofd vestigen, waardoor in de weken die op de invasie volgden een miljoen soldaten aan land ging in Normandië. 

Op D-Day vielen onder de geallieerde strijdkrachten circa 10.000 slachtoffers (gesneuvelden, zwaar gewonden en vermisten), waarvan er bijna 4.500 zijn omgekomen. De Duitse verliezen op die dag worden geschat op tussen de 4.000 en 9.000 doden, gewonden en vermisten.

De kranten in het bezette Nederland berichten op verschillende manieren over deze gebeurtenis. Veel verzetskranten zijn verheugd en berichten uitgebreid over de gebeurtenis. Kranten die meer gelieerd waren aan de Duitse bezetter of de NSB berichten daarentegen over de verliezen van de geallieerden en de felle strijd die de Duitsers leveren.