15 augustus 1944

Geallieerden openen extra front in Zuid-Frankrijk

Al voor de invasie in Frankrijk bestond het idee om vlak na de landing in Normandië op 6 juni een extra front in Zuid-Frankrijk te openen. Na weken van gesteggel over wat tactisch het best was, besloten de Amerikanen, de Britten en Fransen dat het plan, Operatie Dragoon,  toch moest doorgaan. Onder bevel van de Amerikaanse generaal Patch en de Franse generaal Lattre de Tassigny landden op 15 augustus 1944 geallieerde soldaten op de Franse Middellandse Zeekust.

Geallieerden landen in Zuid-Frankrijk
Geallieerden landen in Zuid-Frankrijk

Operatie Dragoon was een groot succes. Veel Duitsers vochten op dat moment in het noorden van Frankrijk. De Duitse verdediging aan de Côte d'Azur was daardoor zwak. De geallieerden creëerden  diezelfde dag een vrij groot bruggenhoofd, waardoor veel militairen en materiaal aan land werden gebracht.

Eenmaal aan land veroverden de Amerikanen en de Fransen snel gebied van de Duitsers en namen de belangrijke havenstad Marseille in. Een snelle opmars richting het noorden van Frankrijk volgde, alwaar de geallieerde militairen in september hun landgenoten tegenkwamen.