27 juni 1944

Geallieerden veroveren havenstad Cherbourg

Drie weken nadat de eerste geallieerden waren geland in Normandië werd de eerste grote stad van Frankrijk heroverd: Cherbourg. Dit ging alleen niet zonder slag of stoot.

 

Kapitein Kirkpatrick of Cleveland (r) staat met generaal Collins op Fort Du Roule. In dit fort had de Duitse generaal Von Schlieben zich verscholen.

De Amerikanen moesten na de landing in Normandië grote delen van het schiereiland Cotentin veroveren, waarop Cherbourg helemaal in het westen ligt. Op 21 juni stuitten de Amerikanen voor het eerst op de Duitse verdedigingslinies rondom de strategische belangrijke havenstad. Een aanval volgde en die werd op 23 juni beantwoord met een tegenoffensief van de Duitsers. Echter kon dit niet voorkomen dat de eerste Duitse linies die dag vielen. Twee dagen later reden de eerste Amerikaanse voertuigen door de straten van Cherbourg.

Op 26 juni gaven de Duitse generaal en bevelhebber van de stad, Von Schlieben en admiraal en bevelhebber van de marine, Hennecke zich over. Een dag later, op 27 juni 1944, riepen militairen om dat de overgave was ondertekend.

Het verlies van Cherbourg was voor de Duitsers een grote klap. Zo werden er in totaal 10.000 Wehrmacht-soldaten krijgsgevangen gemaakt. De geallieerden waren daarentegen natuurlijk blij met deze belangrijke overwinning, al moesten ze wel gelijk een domper verwerken . De tactisch belangrijke haven van Cherbourg lag in puin en er waren overal boobytraps en mijnen geplaatst. Het zou daardoor nog enkele maanden duren voordat de haven weer volledig in bedrijf was.