11 juni 1944

Geslaagde overval op Huis van Bewaring Arnhem

Op 11 juni 1944 overviel een knokploeg van het verzet het Huis van Bewaring te Arnhem. Een maand eerder was er ook al een overval gepleegd op de koepelgevangenis in diezelfde stad. Verzetsman Eef Zwarts werd twee weken na deze eerste overval gearresteerd door de Sicherheitsdienst en in het Huis van Bewaring vastgezet.

Sleutels van het Huis van Bewaring te Arnhem (Beeldbank WO2 - NIOD)

Bij het verzet was men bang dat Zwarts bij ondervraging de dingen die hij wist over de overval en het verzet zou vertellen. Het was dus noodzakelijk hem zo snel mogelijk te bevrijden. Na een aantal mislukte nachtelijke pogingen, onder andere op 30 mei en 4 juni, besloot men het eens een keer overdag te proberen.

Op die bewuste zondagmiddag belden twee verzetsleden, vermomd als een dominee en zijn vrouw, aan bij het huis van de directeur. Toen deze opendeed werd hij overmeesterd en gedwongen de sleutels van het naastgelegen Huis van Bewaring af te geven. De verzetsmannen drongen het gebouw binnen, waarna de bewakers zich vrijwel direct overgaven. Alle gevangenen die op dat moment vast zaten werden bevrijd. Hiermee is het een van de grootste geslaagde acties van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.