30 april 1945

Hitler en Eva Braun plegen zelfmoord

Op 30 april pleegde Hitler zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. Dit deed hij samen met zijn vrouw Eva Braun, met wie hij de dag ervoor getrouwd was. Hitler nam waarschijnlijk eerst het gif cyanide, waarna hij zichzelf door zijn hoofd schoot. Eva nam alleen cyanide vergif. Dit vergif was getest op Hitlers hond om er zeker van te zijn dat het zou werken.

Hitler en Eva Braun met hun honden. Bron: Bundesarchiv, B 145 Bild-F051673-0059 / CC-BY-SA, via Wikipedia.

Op 19 april werd Berlijn omsingeld door de Russen. Op de dag van Hitlers bruiloft, op 29 april stelde hij een politiek testament op. Hierin benoemde hij de posities voor de regering na zijn dood. Goebbels werd tot rijkskanselier benoemd. Dit was Goebbels maar één dag, want hij pleegde samen met zijn vrouw zelfmoord na eerst hun zes kinderen te hebben vergiftigd.

Twee dagen eerder was Mussolini samen met zijn minnares vermoord, waarna hun lichamen publiekelijk werden getoond en hun lichamen toegetakeld door een menigte. Hitler wilde dit voorkomen en gaf het bevel; de lichamen van hemzelf en Eva te verbrandden. 

Toen het nieuws via de Duitsers naar buiten kwam dat de Führer was overleden, werd eerst gedacht dat dit een truc was zodat hij makkelijker kon ontsnappen. Begin mei werden de lichamen van Hitler en Eva gevonden door de Russen. Ook Goebbels en zijn gezin waren hier begraven. 

De dood van Hitler markeerde het einde van het Derde Rijk. Berlijn viel op 2 mei. Een paar dagen later, op 7 mei, was de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland een feit.