17 september 1944

Operatie Market Garden gestart

Operation Market Garden kwam uit de koker van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Na het succes van D-day had Montgomery er vertrouwen in dat de geallieerden snel konden oprukken om ervoor te zorgen dat Duitsland rond kerst 1944 zou capituleren. Hij wilde de Duitsers in Nederland in de tang nemen om de weg vrij te maken naar Duitsland. De Amerikaanse generaal Dwight Eisenhower was aanvankelijk sceptisch over de uitvoerbaarheid van het plan, maar ging toch overstag. Op 17 september 1944 startte één van de grootste militaire acties van de Tweede Wereldoorlog.

Landende parachutisten bij Operatie Market Garden
Landende parachutisten bij Operatie Market Garden

Onder de codenaam ‘Market’ vonden tussen 13:00 en 14:00 de luchtlandingen van parachutisten plaats van Amerikaanse en Engelse divisies. Het doel: het veroveren van belangrijke bruggen over de Maas, Waal en de Rijn. Vanuit het zuiden trokken, onder de codenaam Garden, grondtroepen richting Arnhem om de luchttroepen te ondersteunen en gebieden te veroveren op de Duitsers.

Het verzet van de Duitsers was echter groter en heviger dan verwacht. Onder leiding van John Frost wist slechts een klein deel van de Britse parachutisten de Rijnbrug in Arnhem te bereiken.

De grondtroepen namen op 20 september Nijmegen in en trokken op 21 september richting Arnhem. Deze militairen bereikten de stad te laat om de luchttroepen te ondersteunen. Frost en zijn troepen zagen zich gedwongen terug te trekken.

Mede door het mislukken van Operatie Market Garden duurde het nog een half jaar voordat heel Nederland bevrijd werd.