23 juli 1944

Proces tegen maarschalk Petain gestart

Maarschalk Henri Phillipe Petain zat op 23 juli voor het eerst in het beklaagdenbankje. Een van de Franse helden van de Eerste Wereldoorlog stond terecht voor collaboratie met de Duitsers.

Pierre Laval met op de achtergrond Petain tijdens zijn berechting
Pierre Laval met op de achtergrond Petain tijdens zijn berechting

Petain stond aan het hoofd van het Vichy-regime. Deze regering ontstond na de Duitse inval in mei 1940. Na een relatief korte strijd tekende Petain op  22 juni 1940 een wapenstilstand met Duitsland. De partijen kwamen overeen om Frankrijk op te delen. Een bezet deel en niet-bezet deel.

De regering van het niet bezette en zuidelijke gedeelte van Frankrijk zetelde in de Vichy met Petain aan het hoofd. Ook vielen de koloniën nog onder de Vichy-regering. De facto  betekende dit dat het Vichy-regime een soort van marionettenregime was van de Duitsers.

In 1944 werd Parijs bevrijd. Petain vluchtte hierop naar Duitsland. Na de oorlog stuurde de Duitsers hem terug naar Frankrijk. Het  proces tegen Petain was het eerste proces tegen een grote oorlogsleider.

Hoofdaanklager André Mornet zou de doodstraf eisen voor hoogverraad. Deze straf kreeg Petain ook. Later werd dit, vanwege zijn leeftijd, omgezet in levenslang. Hij werd verbannen naar Ile d’Yeu  waar hij stierf in 1951 op de leeftijd van 95.