23 augustus 1944

Roemeense maarschalk en fascist Antonescu opgepakt

De fascist en antisemiet Ion Antonescu greep in 1940 na een lange militaire loopbaan de macht in Roemenië. Het land was in hetzelfde jaar een derde van zijn grondgebied kwijtgeraakt aan Hongarije, Bulgarije en de Sovjet-Unie, na afspraken tussen nazi-Duitsland en Italië en nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. De maarschalk Antonescu zette daarom koning Carol II af, vestigde een militaire dictatuur en werd regent van de minderjarige koning Michaël.

Antonescu en Von Ribbentrop schudden elkaar de hand

Aan het begin van zijn premierschap regeerde hij samen met de fel antisemitische IJzeren Garde.Vele anti-Joodse maatregelen werden door Antonescu doorgevoerd. Met steun van de Duitsers zette hij echter in 1941 de Garde uit regering.

Om zijn bondgenootschap met Hitler Duitsland te benadrukken, verklaarde de Roemeense maarschalk ook de oorlog aan de Sovjet-Unie en stuurde hij troepen na het oostfront.

Zijn populariteit in Roemenië nam af naarmate de Sovjetsoldaten richting het westen oprukten. Uiteindelijk pleegde de inmiddels meerderjarige koning Michaël een staatsgreep en sloot de gevallen premier eigenhandig op in koninklijke postzegelkluis.

Indirect gevolg van deze staatsgreep was dat de Sovjet-Unie zijn invloedssfeer uitbreidde naar Roemenië.

In 1946 werd Ion Antonescu voor oorlogsmisdaden veroordeeld en geëxecuteerd.