6 april 1945

Start Georgische opstand op Texel

De Georgische militairen kwamen begin april op Texel in opstand tegen de Duitsers. De Georgiërs waren op het Noord-Hollandse eiland gestationeerd als onderdeel van de Wehrmacht. Deze Georgische opstand, ook wel de Russenoorlog genoemd, startte in de nacht van 5 op 6 april. 
 

Georgische militairen op Texel

De circa 800 Georgische militairen behoorden samen met zo’n 400 Duitsers tot het 822e bataljon. Dit bataljon was sinds februari 1945 op Texel. De Georgiërs waren krijgsgevangen van de Duitsers. De Georgiërs hoopten dat ze in de Wehrmacht beter zouden worden behandeld dan in de gevangenkampen.

De Georgiërs hadden 5 april gehoord dat zij werden overgeplaatst naar het front in Oost-Nederland. Hierop besloten zij in opstand te komen. Deze dag doopten ze om tot Denj Rozjdenija, ‘dag der geboorte’.

Aanvankelijk was de opstand voor de Georgiërs succesvol. Ongeveer 400 Duitse officieren werden vermoord. Hierop stuurden de Duitsers versterking vanaf het vasteland; 600 soldaten met zwaar geschut. Veel Georgiërs doken onder met behulp van de Texelse bevolking.

Ruim twee weken na de bevrijding, op 20 mei, bevrijdde de Candezen Texel.  Zo’n 500 Georgiërs, 100 inwoners van Texel en een onbekend aantal Duitsers vonden de dood.