23 maart 1945

Start Operatie Plunder

In de nacht van 23 op 24 maart startten de geallieerden de zogenoemde Operatie Plunder. Deze militaire operatie had als doel de Rijn over te steken in de buurt van de Duitse stad Wesel. Door dit snel te doen en zo de Duitsers te verrassen, was de hoop dat de Amerikanen, Canadezen en Engelsen snel konden oprukken naar andere gebieden in Duitsland. De operatie stond onder leiding van Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery.
 

Britse veldmaarschalk Montgomery (rechts) met Amerikaanse opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa Eisenhower

Hoewel Montgomery al in de herfst van 1944 de Rijn over wilde steken, duurde het tot begin maart voordat hij en zijn bondgenoten ook daadwerkelijk het besluit namen. De campagne werd binnen een maand opgezet en zou uiteindelijk het laatste grote gevecht in Noordwest-Europa zijn.

Operatie Plunder bestond uit meerdere kleinere operaties die allemaal moesten bijdragen aan het oversteken van de Rijn. Een van de bekendere is Operatie Varsity waarbij 21.000 militaire parachutisten in vijandelijk gebied werden ingezet. 

De Rijn werd overgestoken en de geallieerden konden beginnen met hun opmars naar andere belangrijke Duitse steden. Operatie Plunder was een succes. Zes weken na Operatie Plunder zou Duitsland zich overgeven.