4 april 1945

Vertrek laatste Duitse troepen uit Hongarije

Begin april kwam er een einde aan de Duitse bezetting in Hongarije. Op 4 april verlieten de laatste Duitse troepen het land.

Duitse krijgsgevangenen na de val van Boedapest

Hongarije sloot zich op 20 november 1940 bij Duitsland, Japan en Italië  aan. Toch werd Hongarije nooit een volwaardig bondgenoot en na onderhandelingen tussen de Hongaarse regent Miklós Horthy  en de geallieerden bezette Duitsland in maart 1944 Hongarije alsnog. De regent Horthy mocht blijven. Wel moest hij een nieuwe, aan Berlijn loyale, regering samenstellen. In oktober vervingen de Duitsers Horthy door de Hongaarse Ferenc Szálasi.

Dankzij de bezetting kon Duitsland gebruikmaken van extra grondstoffen en arbeidskrachten en startten de Nazi’s eigenlijk vrijwel gelijk met deportatie van de Joodse gemeenschap in het land.

De Duitse bezetting was van relatief korte duur. In september 1944 vielen de Russen het land binnen. Half december werd er een voorlopige Nationale Regering gevormd onder Sovjet toezicht in de stad Debrecen. Diezelfde maand verklaarde deze regering Duitsland de oorlog. Na gevechten van meer dan een maand viel in februari ook Budapest in handen van het Rode Leger.

Een ander deel van Hongarije bleef in handen van de Duitsers. De fascisten vochten samen met de Nazi’s door. Voornamelijk in Transdanubië in het westen van Hongarije hielden de gevechten aan. Op 4 april veroverde het Rode Leger ook de laatste gebieden in Hongarije.