13 maart 1945

Wilhelmina brengt kort bezoek aan bevrijd Zuid-Nederland

Koningin Wilhelemina stak op 13 maart bij Eede in Zeeuws-Vlaanderen stak de Nederlands-Belgische grens over. Zij bezocht tien dagen lang de bevrijde provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De lokale bevolking ontving haar met veel enthousiasme.

Koningin Wilhelmina zet weer voet op Nederlandse bodem. Foto: ANP PHOTO (by-nc-nd)

Wilhelmina landde in Brussel waarna zij met een auto van generaal Eisenhower vertrok naar de grens. Bij gebrek aan verf en kalk trok de plaatselijke bevolking een streep van wit meel die de grens symboliseerde. Precies om 12.29 stak Wilhelmina de Nederlandse grens over, waar zij werd opgewacht door commissaris der Koningin Quarles van Ufford en de griffier van Provinciale Staten.

De keuze was op Eede gevallen, omdat de het dorp en de omgeving zwaar beschadigd waren. Eede stond symbool voor de verwoestingen van de oorlog.

Hoewel Wilhelmina al in het najaar van 1944 terug had willen keren, werd dit verboden door de geallieerden. Haar bezoek in maart hield men dan ook uit veiligheidsoverwegingen tot het laatste moment geheim. Twee maanden later,  op 2 mei 1945, keerde de koningin definitief terug naar Nederland.