Ga direct naar: Inhoud
-
Activiteiten
Boekpresentatie

Boekpresentatie Global War, Global Catastrophe

Op 27 oktober vond de virtuele publicatie van het nieuwe boek 'Global War, Global Catastrophe. Neutrals, Belligerents and the Transformation of the First World War' plaats. Tijdens de publicatie waren de volgende gastsprekers aanwezig: Prof. John Horne (Trinity College Dublin), Prof. Peter Romijn (NIOD, Amsterdam), Prof. Glyn Harper (Massey Universiteit) en Dr. Houssine Aloul (Universiteit van Amsterdam).

Global War, Global Catastrophe presenteert een geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog als een allesverslindende industriële oorlog die de internationale omgeving met geweld heeft hervormd en daarmee de toekomst van alle mensen in de wereld beïnvloedde. De auteurs, chronologisch verteld, identificeren de belangrijkste thema's en momenten die het gedrag van de oorlog radicaliseerden en de impact ervan globaliseerden, met gevolgen voor zowel neutrale als oorlogvoerende samenlevingen. Deze omvatten de Duitse invasie van België en de oorlogsverklaring van Groot-Brittannië in 1914, de uitbreiding van de economische oorlogsvoering in 1915, het anti-imperialistische verzet, de Russische revoluties van 1917 en de deelname van de Verenigde Staten aan de oorlog. Elk hoofdstuk legt uit hoe individuen, gemeenschappen, natiestaten en rijken het conflict hebben ervaren, overwogen en gedragen toen het zich ontwikkelde tot een totale wereldoorlog. Bovenal stelt het boek dat we alleen door de geschiedenis van neutrale en subjectieve gemeenschappen te integreren volledig kunnen begrijpen wat de Eerste Wereldoorlog zo'n wereldwijd transformerende gebeurtenis maakte.

Dit boek biedt een toegankelijk en leesbaar overzicht van de belangrijkste trajecten van de mondiale geschiedenis van het conflict. Het biedt een vernieuwende geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en een belangrijk alternatief voor bestaande oorlogvoerende studies.

Ismee Tames is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en senior onderzoeker bij het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in Amsterdam. Haar meest recente publicatie is Fighters across Frontiers: Transnational Resistance in Europe, 1936-48 (co-editor met Robert Gildea, 2020).

Maartje Abbenhuis is hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland. Ze is de auteur van verschillende boeken over de internationale geschiedenis van de negentiende eeuw en de Eerste Wereldoorlog, waaronder An Age of Neutrals (2014) en The First Age of Industrial Globalization (co-auteur, 2019).

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag