Ga direct naar: Inhoud
-
Krantenknipsel met vooroorlogse karikatuur van Dominee Niemöller
Activiteiten
Activity theme

Boekpresentatie met Benjamin Ziemann

Op woensdag 10 april spreekt Benjamin Ziemann (University of Sheffield) met Frans Willem Lantink (Universiteit Utrecht) over zijn boek Hitler's Personal Prisoner. The Life of Martin Niemöller in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Het evenement is een onderdeel van het masterprogramma Holocaust and Genocidestudies, dat het NIOD samen met de Universiteit van Amsterdam aanbiedt.

Duits protestantisme, antisemitisme en de Holocaust: De zaak van Martin Niemöller

In de Bekennende Kirche, opgericht in 1934, verzetten Duitse protestanten zich tegen inmenging van de nazi's in het bestuur van hun kerk. Maar tegelijkertijd verzetten ze zich niet tegen het anti-joodse beleid van het naziregime. In het begin van de jaren 1920 had Martin Niemöller (1892-1984), het boegbeeld van de stroming, actief raciaal antisemitisme gepromoot. Zowel tijdens het Derde Rijk als in de naoorlogse periode bleef Niemöller uiting geven aan antisemitische wrok. Zo nodigt de biografie van Martin Niemöller uit tot nadenken over het voortbestaan van antisemitisme, debatten over Duitse schuld en over moeilijkheden over het de herdenking van de Holocaust.

Benjamin Ziemann is hoogleraar moderne Duitse geschiedenis aan de University of Sheffield. Hij is auteur en redacteur van vele boeken, waaronder, als co-editor, The Oxford Handbook of the Weimar Republic (2022).

Dr. Frans Willem Lantink is directeur van het Humanities Honours Programme (HHP) aan de Universiteit Utrecht en docent bij de afdeling Politieke Geschiedenis. Zijn onderzoeksveld beslaat Duitse en Italiaanse geschiedenis. Zijn laatste publicatie is "Constitutionalism or “Neoabsolutism”? Monarchies in Italy, 1848–1859/1866. In C. Armenteros, & A. U. Ungari (Eds.), A Companion to Italian Constitutional History (1804-1938) : The House of Savoy and the Making of the Nation-State (pp. 98-119). (Brill's Companions to European History; Vol. 30) (Leiden 2023).

Locatie: Doelenzaal, Universiteitsbibliotheek Universiteit van Amsterdam, Singel 425

Tijd: Woensdag 10 april, 17:00-19:30 (inclusief borrel)

Registratie: bestuurssecretariaat@niod.knaw.nl

-
Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag