Ga direct naar: Inhoud
-
Photo: ADN-ZB- Röhnert/ Wikimedia Commons
Activiteiten
Activity theme

Conveying Difficult Pasts: Theory, History and Memory

Hoe kunnen we verhalen over oorlog, bezetting, onteigening, hongersnood, geweld en genocide tentoonstellen? Hoe overbrug je de mogelijke discrepantie tussen geschiedenis en herinnering? Welk grafisch materiaal kies je om (niet) te tonen? En hoe kun je de afwezigheid van materiële sporen opvullen? Tijdens twee gesprekken met experts van erfgoedplekken en musea proberen we deze vragen te beantwoorden.

De eerste sessie is een interview met de directeur van het Verzetsmuseum, Liesbeth van der Horst, die ingaat op de huidige discussie rond de nieuwe permanente tentoonstelling van het museum over de Nederlandse oorlogservaringen. Daarnaast zal Van der Horst spreken over de keuzes die curatoren moeten maken bij het samenstellen van een permanente tentoonstelling over een nationaal verleden.

Het tweede panel reflecteert over de bovengenoemde vragen van herdenking, educatie en tentoonstelling van een gewelddadig verleden met vier vertegenwoordigers van internationaal gerenommeerde instellingen. Bram Beelaert (Red Star Line Museum), Ioanna Dekatri (Ministerie van Onderwijs, Griekenland), Adam Kerpel-Fronius (Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas) en Jeremy Maron (Canadian Museum for Human Rights) zullen nadenken over de spanning en betwisting van een beladen verleden: hoe ga je om met verschillende belanghebbenden en uiteenlopende opvattingen over het verleden in dezelfde museumruimte? En hoe kunnen erfgoed- en herinneringsinstellingen zich bezighouden met hedendaagse debatten over migratie, geweld en oorlog zonder oppervlakkige analogieën te trekken tussen het verleden en het heden?

Sprekers:

Bram Beelaert (conservator en onderzoeker Red Star Line Museum, Antwerpen)
Ioanna Dekatri (Ministerie van Onderwijs, Griekenland)
Liesbeth van der Horst (Directeur Verzetsmuseum, Amsterdam)
Adam Kerpel-Fronius (projectleiding onderzoek bij Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas, Berlijn)
Jeremy Maron (curator en onderzoeker bij Canadian Museum for Human Rights, Winnipeg)

Panel 1: Anne-Lise Bobeldijk (Wageningen Universiteit & Onderzoek)
Panel 2: Charley Boerman (Radboud Universiteit) & Marguérite Corporaal (Radboud Universiteit)

De voertaal is Engels. 

 

Dit panel wordt georganiseerd door Heritages of Hunger, een door NWO gefinancierd onderzoeksproject van de Radboud Universiteit, Wageningen University & Research en het NIOD. Heritages of Hunger doet onderzoek naar de erfenis van Europese hongersnoden en de herdenkings-, erfgoed- en onderwijspraktijken die met deze hongersnoodverledens samenhangen.

Organisatiecomité: Anne-Lise Bobeldijk en Anne van Mourik

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag