
De Jodenvervolging in foto's. Nederland 1940-1945.
Van het proces van isolement naar vernietiging zijn opmerkelijk veel foto’s bewaard gebleven. Zowel professionele fotografen in dienst van de Duitse bezetter als amateurs maakten aangrijpende opnames. Gewone Nederlanders legden – soms heimelijk – razzia’s vast. Zij fotografeerden ook de invoering van de Jodenster, de de onderduik en de rol van daders en omstanders. Samenstellers van de expositie, historici Erik Somers en René Kok raadpleegden tientallen archieven in binnen- en buitenland voor de expositie en het gelijknamige boek. Het leverde veel onbekend beeldmateriaal op. Foto’s die op indringende en confronterende wijze de gevolgen van de anti-joodse maatregelen laten zien.
De tentoongestelde beelden getuigen van het meedogenloze optreden van de Duitse bezetter, de medewerking van Nederlanders aan de deportaties, maar óók van de hulp aan onderduikers en van het joodse leven in de jaren 1940-1945. Daarnaast is er aandacht voor de naoorlogse opvang van de weinige overlevenden die terugkeerden uit de kampen. Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam en in Topographie des Terrors in Berlijn, Duitsland.
Lees meer over de tentoonstelling op de website van Nationaal Monument Kamp Vught.
Toelichting op bovenstaande foto: Op zondag 23 mei 1943 vertrekken 1.265 joden vanaf station Vught naar kamp Westerbork. Voor verreweg de meesten van hen is Westerbork een tussenstop op weg naar vernietigingskamp Sobibor, waar ze op vrijdag 28 mei arriveren en kort na aankomst in de gaskamers worden vermoord. Nationaal Monument Kamp Vught heeft in 2021 drie foto’s van dit transport verworven. Beeldmateriaal gerelateerd aan Kamp Vught is zeer zeldzaam.