Ga direct naar: Inhoud
-
Activiteiten
Tentoonstelling

De Jodenvervolging in foto's. Nederland 1940-1945.

Deze tentoonstelling in het Nationaal Monument Kamp Vught toont de geschiedenis van de Jodenvervolging tijdens de Duitse bezetting van Nederland in foto’s. De tentoonstelling is samengesteld door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier (JCK). Voor het eerst zijn drie recent opgedoken foto’s te zien van het transport met Joden vanuit Vught op 23 mei 1943.

Van het proces van isolement naar vernietiging zijn opmerkelijk veel foto’s bewaard gebleven. Zowel professionele fotografen in dienst van de Duitse bezetter als amateurs maakten aangrijpende opnames. Gewone Nederlanders legden – soms heimelijk – razzia’s vast. Zij fotografeerden ook de invoering van de Jodenster, de de onderduik en de rol van daders en omstanders. Samenstellers van de expositie, historici Erik Somers en René Kok raadpleegden tientallen archieven in binnen- en buitenland voor de expositie en het gelijknamige boek. Het leverde veel onbekend beeldmateriaal op. Foto’s die op indringende en confronterende wijze de gevolgen van de anti-joodse maatregelen laten zien.  

De tentoongestelde beelden getuigen van het meedogenloze optreden van de Duitse bezetter, de medewerking van Nederlanders aan de deportaties, maar óók van de hulp aan onderduikers en van het joodse leven in de jaren 1940-1945. Daarnaast is er aandacht voor de naoorlogse opvang van de weinige overlevenden die terugkeerden uit de kampen. Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam en in Topographie des Terrors in Berlijn, Duitsland. 

Lees meer over de tentoonstelling op de website van Nationaal Monument Kamp Vught

Toelichting op bovenstaande foto: Op zondag 23 mei 1943 vertrekken 1.265 joden vanaf station Vught naar kamp Westerbork. Voor verreweg de meesten van hen is Westerbork een tussenstop op weg naar vernietigingskamp Sobibor, waar ze op vrijdag 28 mei arriveren en kort na aankomst in de gaskamers worden vermoord. Nationaal Monument Kamp Vught heeft in 2021 drie foto’s van dit transport verworven. Beeldmateriaal gerelateerd aan Kamp Vught is zeer zeldzaam.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag