Ga direct naar: Inhoud
-
Activiteiten
Activity theme

Digitalisering oorlogsarchief: weten versus vergeten

Op dinsdag 31 oktober gaan verschillende experts in de Rode Hoed in Amsterdam met elkaar in gesprek over de digitalisering van het grootste oorlogsarchief van Nederland: het Centraal Archief Bijzonder Rechtspleging.

Het grootste oorlogsarchief van Nederland wordt in 2025 digitaal doorzoekbaar. Hierdoor wordt het mogelijk om met één druk op de knop naar het oorlogsverleden van iemand die je kent te zoeken. Na de Tweede Wereldoorlog werden ruim 300.000 Nederlanders onderzocht. Ze werden verdacht van samenwerking met de Duitse bezetter, verraad, NSB-lidmaatschap of indiensttreding bij het Duitse leger.

De digitalisering van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), met daarin dossiers over NSB’ers en andere collaborateurs, brengt verschillende ethische dilemma’s met zich mee. Welke gevolgen heeft de voor iedereen toegankelijke kennis over ‘foute’ Nederlanders? Verandert dit de manier waarop we in Nederland omgaan met de Tweede Wereldoorlog?

Tijdens de avond in de Rode Hoed gaan verschillende experts met elkaar in gesprek over deze vragen. Namens het NIOD sluit Hoofd Onderzoek HInke Piersma aan. 

Lees hier meer over het project. 

 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag