Locatie: 
Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

Jaarlijks vindt in het Verzetsmuseum de vijfdelige lezingenserie ‘Helden & Schurken’ plaats. Elke maand één lezing, met elk een eigen onderwerp maar altijd over een thema dat te maken heeft met de bezetting. In 2020 is, in het kader van 75 jaar bevrijding, het thema ‘Bevrijd, en toen…’, over de rechteloze periode vlak na de oorlog.

Alle lezingen vinden plaats op woensdagen van 15:30 tot 17:00 uur. Bij de prijs is een drankje na afloop inbegrepen.

Helden & Schurken is een gezamenlijk initiatief van Verzetsmuseum, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en Historisch Nieuwsblad.

Terugkeer uit de Arbeidsinzet
UITGESTELD
Clairy Polak praat met Renske Krimp en ooggetuigen over de Nederlandse mannen die terugkeerden na hun tewerkstelling in Duitsland. Hoe was hun ontvangst bij thuiskomst en hoe vonden  zij hun draai weer  in de Nederlandse samenleving? Renkse Krimp doet promotieonderzoek naar de geschiedenis van de Arbeidsinzet.

Bersiap
UITGESTELD
Bas Kromhout van het Historisch Nieuwsblad in gesprek met Coen Verbraak en ooggetuigen over de gewelddadigheden in Indonesië na het einde van de Tweede Wereldoorlog.     

Eerder in deze serie in 2020:

Moffenmeiden
15 januari, 15:30 – 17:00 uur
Bas Kromhout, journalist van het Historisch Nieuwsblad, in gesprek met Rianne Oostrom, schrijfster van het boek Moffenmeiden en ooggetuigen over de vernedering die Nederlandse vrouwen vlak na de bevrijding ondergingen als ze een relatie met een Duitse soldaat hadden gehad, of daarvan werden verdacht.

Bewariërs
19 februari, 15:30 – 17:00 uur
Ze bewaarden servies, schilderijen of sierraden van weggevoerde Joodse buren en kennissen. Overlevende Joden kregen hun spullen vaak niet terug. Waren er alleen slechte of ook goede bewariërs?
VPRO-journalist Jos Palm in gesprek met journalist Jessica Voeten, dochter van Marga Minco, en met historica Michal Citroen, schrijfster van Op u wordt niet gewacht over ‘de kleine shoah’ na de oorlog.

Afrekening
3 juni, 15:30 – 17:00 uur
Erik Somers van het NIOD in gesprek met Ad van Liempt en Bas Kortholt van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de afrekening met collaborateurs en landverraders direct na de oorlog en de impact hiervan op de Nederlandse samenleving.

Tickets

Per lezing: € 14,- 
Passe-partout: € 60,-
Vrienden van het Verzetsmuseum en NIOD en lezers Historisch Nieuwsblad: € 10,- per lezing of € 45,- per passe-partout. 
Gratis op vertoon van een studentenkaart.

Tickets zijn verkrijgbaar via het Verzetsmuseum.