Ga direct naar: Inhoud
-
Bron: CC0 Public Domain
Activiteiten
Lezing

Jaarlezing Holocaust en Genocide Studies 2021

Op donderdag 23 september hield Uğur Ümit Üngör in de Aula van de Universiteit van Amsterdam zijn oratie Organized Destruction: The Logic of Mass Violence in Genocide. De oratie was tevens de NIOD Lezing Holocaust en Genocide Studies 2021.

Genocide is door de hele geschiedenis heen een voortdurend en hardnekkig verschijnsel in zeer uiteenlopende menselijke samenlevingen. Meer dan 75 jaar na de Holocaust en de Genocideconventie is het fenomeen genocide wereldwijd nog even actueel. In zijn oratie zal Üngör ingaan op het concept genocide, het onderzoek naar daderschap, en massaal geweld in Syrië en Irak. De oratie zal in het Engels worden uitgesproken.

Uğur Ümit Üngör is professor Holocaust en Genocide Studies bij de Universiteit van Amsterdam en het NIOD. Zijn belangrijkste interessegebieden zijn de geschiedenis en sociologie van genocide en massaal geweld, met een bijzondere focus op het moderne en hedendaagse Midden-Oosten. Hij publiceerde onder andere: Genocide (Amsterdam University Press, 2016, red.), Confiscation and Destruction: The Young Turk Seizure of Armenian Property (Continuum, 2011), het bekroonde The Making of Modern Turkey: Nation and State in Eastern Anatolia, 1913-1950 (Oxford University Press, 2011), en meest recent Paramilitarism: Mass Violence in the Shadow of the State (Oxford University Press, 2020).

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag