Datum: 
15 november 2018
Locatie: 
OBA, Oosterdokskade 143, 1011DL Amsterdam

We zijn continu op zoek naar informatie. Naar antwoorden op specifieke vragen of juist vanuit een algemene interesse voor een onderwerp. Een groot deel van die informatie- en dus kennisvergaring speelt zich online af. Afgelopen twee jaar heeft het Netwerk Oorlogsbronnen diensten en technieken ontwikkeld, projecten uitgevoerd en een netwerk opgebouwd. Zo maken we miljoenen fysiek over Nederland verspreide bronnen online beter vindbaar, voor iedereen die zoekt naar informatie en kennis over de Tweede Wereldoorlog.     

Het online beter vindbaar en bruikbaar maken van oorlogsbronnen begint bij het digitaal toegankelijk maken van WO2-collecties, zowel in full-text als op metadataniveau. Om vervolgens alle overeenkomende stukjes informatie over bijvoorbeeld gebeurtenissen en personen uit verschillende bronnen, aan elkaar te verbinden. En tenslotte de daardoor opgedane nieuwe inzichten over te brengen op publiek. Wie zoekt en vindt er met ons mee tijdens de Netwerkdag Oorlogsbronnen 2018?

Deelname is kosteloos. Aanmelden en meer informatie: https://www.oorlogsbronnen.nl/lost-and-found-netwerkdag-oorlogsbronnen-2018

Vijfhonderd gevluchte kinderen uit Wenen zoeken veiligheid in Engeland. Een klein meisje inspecteert een kaart om de nek van een jongen in Harwich. (Collectie NIOD, Fotobureau Holland)

Programma

12.00 – 13.00     Lunch en registratie

13.00 – 13.10     Welkom door Maarten Lammers, Sectormanager Ontwikkeling OBA, en Puck Huitsing, programmadirecteur Netwerk Oorlogsbronnen

13.10 – 13.30     Bronnendromenland door Edwin Klijn, programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen

Edwin Klijn neemt u mee naar de wereld van bronnendromenland waar alle collectiedata uit en over WO2-collecties op intelligente wijze aan elkaar gekoppeld zijn en open voor iedereen beschikbaar zijn gemaakt. Spoiler alert: de weerbarstige realiteit komt ook ter sprake.

13.30 – 14.00     De grote voordelen van creatief en associatief zoeken door Ewoud Sanders, taalhistoricus en journalist

Hoe kun je, als onderzoeker, het best zoeken in bronnen die zijn ontsloten met OCR (optische tekenherkenning)? Voorspelbare of systematische OCR-fouten zijn relatief makkelijk te omzeilen, maar hoe vergroot je de kans dat je vindt wat je zoekt in bronnen met willekeurige, onvoorspelbare tikfouten?

14.00 – 14.30     Hoe zoeken mensen door historische kranten? door Martijn Kleppe, hoofd afd. Onderzoek Koninklijke Bibliotheek en Jacco van Ossenbruggen, hoofd Information Access Onderzoeksgroep Centrum voor Wiskunde en Informatica

Digitale collecties zoals Delpher.nl worden steeds meer gebruikt. Hoe kunnen we het gebruik van dit soort digitale collecties analyseren? Wat voor soort zoekers kun je identificeren als je alle gebruikers analyseert? En wellicht net zo belangrijk: hoe kunnen we het gedrag van klanten op een verantwoorde en transparante manier analyseren?

14.30 – 15.00     PAUZE en overgang naar sessies

15.00 – 16.30     Parallelle sessies (u kunt één sessie kiezen)

Sessie I (in English) - Digging into archives

Sessie II - Everything you always wanted to know about your ancestors during WW2, but were afraid to ask 

Sessie III - De (Her)inrichting van Herinneringscentra

16.30 – 17.10     Theatergroep Aluin met twee Maliebaan monologen

17.10 – 17.15     Afsluiting door Puck Huitsing

17.15 – 18.00     Borrel

Aanmelden en meer informatie: https://www.oorlogsbronnen.nl/lost-and-found-netwerkdag-oorlogsbronnen-2018