Ga direct naar: Inhoud
-
Beeld uit Three Minutes - a Lengthening. Bron: United States Holocaust Memorial Museum via Family Affair Films
Activiteiten
Activity theme

NIOD ImageLab en De Balie: film en gesprek 'Three Minutes – A Lengthening'

Op 1 mei om 20 uur vertonen NIOD ImageLab en De Balie de film 'Three Minutes - A Lengthening' in De Balie in Amsterdam. Regisseur Bianca Stigter en NIOD-onderzoeker Kees Ribbens gaan over de film in gesprek.

De film is een analyse van een drie minuten durend amateurfilmpje dat in 1938 in Nasielsk, Polen werd gemaakt. In deze stad woonde een 3.000 personen tellende Joodse gemeenschap. Een jaar later vielen de Duitsers het stadje binnen en in de jaren daaropvolgend is het overgrote deel van de bevolking vermoord tijdens de Holocaust. Wat leren deze drie minuten ons vandaag de dag over de kracht van film en de rol van beeld in het herinneren van oorlogsmisdaden?

Met de film komt het leven van de Joodse gemeenschap in Polen aan de vooravond van de genocide heel dichtbij. De film is een vondst, omdat er nauwelijks bewegende beelden van Joodse gemeenschappen in het vooroorlogse Polen te vinden zijn. Bianca Stigter bewerkte de beelden en bestudeert de details nauwkeurig in Three Minutes – A Lengthening.

Tijdens deze avond gaat moderator Veronica Baas in gesprek met Stigter en Kees Ribbens, senior onderzoeker aan het NIOD. Welke verhalen en mensenlevens zitten er in deze drie minuten verstopt? En wat leren deze drie minuten ons vandaag de dag over de kracht van film en de rol van beeld in het herinneren van oorlogsmisdaden?

Locatie en tickets

Deze bijeenkomst vindt plaats in De Balie in Amsterdam. Kaarten voor de filmvertoning en het nagesprek koopt u via de website van De Balie.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag