Ga direct naar: Inhoud
-
Nazi propaganda foto toont Duitse en Italiaanse strijdkrachten met een anti-luchtkanon in stelling aan het Tunesische front, december 1942.
Activiteiten
Lezing

Oratie Martijn Eickhoff: 'Gemobiliseerd erfgoed. Archeologie en cultuurbescherming in tijden van oorlog en massaal geweld'

Op 17 maart geeft NIOD directeur Martijn Eickhoff de oratie ‘Gemobiliseerd erfgoed. Archeologie en cultuurbescherming in tijden van oorlog en massaal geweld’. Hij is in 2019 bijzonder hoogleraar Archeologie en Erfgoed van Oorlog en Massaal Geweld bij de Rijksuniversiteit Groningen geworden. Door de coronamaatregelen moest zijn oratie uitgesteld worden.

Tijdens zijn oratie zal hij het hebben over de manieren waarop cultureel erfgoed in conflictsituaties wordt gemobiliseerd. Erfgoed wordt in deze situaties beschermd, gebruikt en vernietigd. Eickhoff analyseert hoe deze mobilisatie eruit kan zien aan de hand van voorbeelden uit de kolonisatie en dekolonisatie van Indonesië, het cultuurbeleid van ‘zelfnazificatie’ van de Duitse bezetter in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, en het werelderfgoed-project van UNESCO.

Bescherming van erfgoed in tijden van conflict

In zijn oratie beargumenteert Eickhoff dat de bescherming en vernietiging van erfgoed in tijden van conflict voor zeer verschillende doeleinden kan worden ingezet. In internationale conventies zoals bijvoorbeeld het UNESCO werelderfgoed-project wordt cultureel erfgoed soms als universele verworvenheid gezien, en de bescherming ervan als vredesproject. Maar in tijden van conflict zien we juist dat verschillende partijen hun eigenaarschap over erfgoed intensiveren, en er soms weinig van de universalistische en vredelievende visies op erfgoed overblijft. Bescherming van erfgoed kan bovendien geweld legitimeren, en ook bevrijders van bezette gebieden kunnen tijdens hun militaire inzet cultureel erfgoed vernietigen.

Eickhoff pleit in zijn oratie voor meer aandacht voor de lokale percepties op cultureel erfgoed, vooral in de buiten-Europese wereld. Daarbij moeten wetenschappers ruimte maken voor de percepties van anderen, en oog hebben voor de manieren waarop geschiedenis, herinnering en erfgoed bij elkaar samenkomen. Alleen dan kunnen we kritisch blijven op de inzet van cultureel erfgoed in conflictsituaties en andere politieke contexten, en begrijpen wanneer en op welke manier erfgoed gemobiliseerd wordt voor politieke doelen.

Livestream

De oratie is op 17 maart vanaf 16:15 uur hier via een livestream te volgen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag