Ga direct naar: Inhoud
-
Activiteiten
Lezing

Oratie Ralf Futselaar

Op vrijdag 5 november 2021 hield Ralf Futselaar in de Aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn oratie 'Born under a Bad Sign. The indelible Marks of Total War on Twentieth Century Lives'. Ralf Futselaar werd benoemd tot bijzonder hoogleraar bij de Erasmus School of History, Culture and Communication, vanwege het NIOD, met de leeropdracht sociale geschiedenis van oorlog, massaal geweld en genocide.

De receptie vond aansluitend plaats in hetzelfde gebouw.

De oratie was via een livestream te volgen.

*de oratie werd in het Engels uitgesproken

Born under a Bad Sign. The indelible Marks of Total War on Twentieth Century Lives

In de sociale en economische geschiedenis zijn oorlogen traditioneel een ondergeschoven kind. Historici met een sociaalwetenschappelijke inslag zijn meestal veel meer geïnteresseerd in lange, relatief trage ontwikkelingen, zoals economische groei of de demografische transitie. Fernand Braudel (1902-1985) zag oorlog, net als politiek, als een verzameling evenementen, die, hoe leuk of vervelend ook voor tijdgenoten, van beperkt historisch belang waren. 

Toch heeft een sociale of economische kijk op moderne conflicten zin, zowel om meer te begrijpen van die conflicten zelf, als om inzicht te krijgen in de sociale en economische geschiedenis op lange termijn. In deze oratie gaan we kort in op een deelaspect hiervan, namelijk de cohorteffecten. Wat zijn de langdurige effecten op mensen die op een bepaalde leeftijd een grootschalig conflict hebben meegemaakt?

Die effecten kunnen heel divers zijn, variërend van carrièrekansen, taalgebruik tot gezondheid. Maar hoe onderzoek je die effecten dan? Zijn collectieve effecten wel meetbaar? En kun je kennis over die effecten ook ergens voor gebruiken?

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag