Ga direct naar: Inhoud
-
Wegwijzer bij het herinneringscomplex Maly Trostenets (foto: Anne-Lise Bobeldijk, september 2017)
Activiteiten
Activity theme

Promotie Anne-Lise Bobeldijk

Op 17 februari verdedigt Anne-Lise Bobeldijk, promovenda bij het NIOD en de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture van de Universiteit van Amsterdam, het proefschrift 'Entangled Narratives of Terror. Maly Trostenets and Blagovshchina Forest in History and Memory, 1937-2022'. Haar promotor is prof. Nanci Adler. Co-promotor is Dr. Karel Berkhoff.

Dit proefschrift richt zich op de vragen wat Maly Trostenets en Blagovshchina waren, wat daar gebeurde voor, tijdens en na de Duitse bezetting van Minsk, en hoe de geschiedenis van deze plaatsen daarna werd verteld.

Zowel in de literatuur als in de herinneringscultuur worden het dwangarbeiderskamp Maly Trostenets en de moordplaats in het bos van Blagovshchina, gelegen nabij Minsk, beschouwd als één en dezelfde plaats van terreur: 'Maly Trostenets'. Omdat er weinig onderzoek is gedaan naar de geschiedenis van deze plaatsen, zijn ze relatief onbekend gebleven bij het grote publiek.

'Het Auschwitz van Wit-Rusland'

Recente aandacht heeft ertoe geleid dat "Maly Trostenets" vaak wordt gekarakteriseerd als "het Auschwitz van Wit-Rusland" of "het Auschwitz van Oostenrijk" vanwege de vele Oostenrijkse slachtoffers. Deze simplificatie van de geschiedenis zorgt ervoor dat de plek niet goed begrepen wordt.

Deze dissertatie - gebaseerd op een analyse van archiefmateriaal uit dertien internationale archieven, ‘oral history’ bronnen en observaties tijdens onderzoeksreizen - behandelt de plekken als parallelle maar verstrengelde geschiedenissen van naziterreur, om ze in de context van grotere patronen van de Holocaust en de geschiedenis van het Europa van de 20e eeuw te plaatsen.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag