Ga direct naar: Inhoud
-
Activiteiten
Boekpresentatie

Promotie en boekpresenatie: 'Grof Geschut. Artillerie en luchtstrijdkrachten in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949’

Op 12 april verdedigt Azarja Harmanny, promovendus aan de Universiteit Utrecht en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), om 12.15 uur zijn proefschrift. De bijeenkomst is reeds volgeboekt, maar zal via een livestream te volgen zijn. De link wordt een dag van te voren op deze pagina gepubliceerd.

Het proefschrijft vormt onderdeel van het onderzoekprogramma "Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950" van het NIMH, KITLV en het NIOD. In Grof Geschut onthult Harmanny dat de Nederlandse troepen bewust op grote schaal zware wapens hebben ingezet en dat de gevolgen werden geaccepteerd, ook als er grote aantallen burgerslachtoffers vielen. Bovendien is Harmanny de eerste die de Nederlandse toepassing van artillerie en luchtstrijdkrachten tijdens de oorlog systematisch analyseert. Uit zijn onderzoek blijkt dat de Nederlandse troepen gretig gebruikmaakten van zware wapens om de risico’s voor de eigen manschappen te beperken.

Livestream

De bijeenkomst zal via een livestream te volgen zijn.

-
Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag