Ga direct naar: Inhoud
-
Activiteiten
Lezing

Sjoellezing ‘Sobibor en de archeologie van massaal geweld’ op 26 oktober in Elburg

Op uitnodiging van de Stichting Vrienden van Museum Sjoel Elburg verzorgt NIOD-directeur Martijn Eickhoff op donderdag 26 oktober 2023 in Elburg de Sjoellezing ‘Sobibor en de archeologie van massaal geweld’.

Op 14 oktober 1943 vond er een massale opstand in Sobibor plaats, waarna het vernietigingskamp door de nazi's werd gesloten. Hierna poogden zij de sporen van kamp zoveel mogelijk uit te wissen. In de Sjoellezing geeft Eickhoff een overzicht van de opkomst en recente ontwikkelingen van de archeologie van massaal geweld, de impact die het heeft op herinnering, en staat hij uitgebreid stil bij het archeologisch onderzoek in Sobibor. 

Martijn Eickhoff is naast directeur van het NIOD ook bijzonder hoogleraar Archeologie en Erfgoed van Oorlog en Massaal Geweld bij de Rijksuniversiteit Groningen. De toegang van de lezing is gratis.

Verslag van de lezing

Op de website van Museum Sjoel Elburg is een verslag te lezen van de lezing van 26 oktober. 

 

Archeologie van vernietiging

Tussen 2000 en 2017 voerden archeologen meerdere onderzoek campagnes uit op het terrein van Sobibor. In opdracht van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt het NIOD een interdisciplinaire groep wetenschappers bijeen om een wetenschappelijke bundel en een publieksboek samen te stellen waarin de archeologische onderzoekingen vanuit meerdere perspectieven worden belicht. Het project 'archeologie van vernietiging' wordt in maart 2024 afgesloten met een internationaal congres.

 

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag