Ga direct naar: Inhoud
-
Activiteiten
Tentoonstelling

Tentoonstelling Oorlog in Onderzoek - 75 jaar NIOD

Op 8 mei 1945, slechts drie dagen na de bevrijding, begon het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD, later NIOD) met zijn werkzaamheden. De eerste taak was het verzamelen van bronmateriaal over de bezetting. Het resultaat is een rijke collectie aan overheidsdocumenten, dagboeken, kaarten, kranten, foto’s, brieven en boeken over de Tweede Wereldoorlog in Nederland, Europa en voormalig Nederlands-Indië.

Onder leiding van historicus Loe de Jong werd de Nederlandse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog  geschreven met als hoogtepunt het 14-delige standaardwerk Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog dat als populaire uitgave in kleurige banden in menig naoorlogs huishouden was te vinden.

In 2010 fuseerde het NIOD met het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies onder de nieuwe naam NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Het onderzoeksterrein heeft zich sindsdien verbreed naar brandhaarden als Srebrenica en Syrië. Ook 75 jaar na de bevrijding geeft het NIOD op geheel eigen wijze duiding aan het beladen oorlogsverleden waarbij de discussies soms hoog oplaaien.

Deze tentoonstelling over 75 jaar NIOD werd samengesteld door René van Heijningen, René Kok en Erik Somers. Met dank aan Maria Somers.

Deel deze pagina
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op
NIOD
Herengracht 380
1016 CJ Amsterdam
020 52 33 800
Openingstijden studiezaal
  • Di - Vr09:00 - 17:30 u
  • Gesloten op maandag