Datum: 
3 februari 2020 - 10 april 2020

Wanneer Nederlanders praten over bevrijders in de Tweede Wereldoorlog denken ze aan witte Amerikaanse, Canadese, Engelse en misschien aan Poolse soldaten. Ze weten vaak niet dat een tiende van de Amerikaanse troepen uit zwarte soldaten bestond. Ondanks hun verdiensten verdwenen de verhalen over Afro-Amerikaanse bevrijders na de oorlog snel uit het collectieve geheugen, de geschiedschrijving en -tot voor kort- uit nationale herdenkingen.

De tentoonstelling 'Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland' wil deze soldaten weer zichtbaar maken. Vanwege het geringe aantal historische documenten is het van groot belang de overgeleverde verhalen te bewaren. Zes kunstig geweven wandkleden verbeelden enkele hoofdstukken uit de geschiedenis van Afro-Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral die in Nederland, aangevuld met historische objecten. De wandkleden zijn gemaakt naar tekeningen van kunstenaar Brian Elstak, vormgegeven door Lyanne Tonk en geweven door FiberArt Pure Country Weavers.

De tentoonstelling 'Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland' was eerder te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en in het Theater aan het Vrijthof te Maastricht. 
Vanaf komende maandag is de tentoonstelling te bezoeken in het NIOD, Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies te Amsterdam (3 februari 2020–10 april 2020).
Bij de tentoonstelling wordt een lessenreeks aangeboden voor de hoogste klassen in het middelbaar onderwijs, georganiseerd door The John Adams Institute waarbij Stichting LovingDay.NL als partner optreedt.

De tentoonstelling wordt gecombineerd met de graphic novel Franklin. Een Nederlands bevrijdingsverhaal (ROSE stories), getekend door Brian Elstak, geschreven door Marga Altena en vormgegeven door Lyanne Tonk. Franklin: Een Nederlands bevrijdingsverhaal is een fictief verhaal, gebaseerd op historische bronnen. Het boek vertelt over de romance tussen een Afro-Amerikaanse soldaat en een wit Nederlands meisje, en over de speurtocht van hun kleindochter naar haar familiegeschiedenis en haar identiteit als vrouw van kleur. Het boek is verkrijgbaar bij de tentoonstelling, in de (online) boekhandel en de ROSE stories webshop.

Toegang is gratis. 

Het NIOD is momenteel gesloten i.v.m. de maatregelen tegen Covid-19. Meer informatie over de bereikbaarheid van het NIOD is te vinden op deze nieuwspagina.

Fondsen en partners:
Vrijheidsmuseum, Groesbeek; United States Embassy, The Hague; Theater aan het Vrijthof, Maastricht; Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; Stichting LovingDay.NL; Stichting 4 en 5 mei; Stichting 75 Jaar Vrijheid; Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, Maastricht; ROSE stories; Provincie Limburg; Prins Bernhard Cultuurfonds; NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam; J.E. Jurriaanse Stichting; The John Adams Institute; 75 Jaar Bevrijding Limburg; Hendrik Muller Fonds; De Gezichten van Margraten; Centrum voor Gender en Diversiteit, Universiteit Maastricht; BankGiro Loterij; Amsterdams Fonds voor de Kunst.