3 november 2020

We leven al een tijdje toe naar de spannende verkiezingen in de Verenigde Staten. In de nacht van 3 op 4 november 2020 bepalen de Amerikanen of de zittende Republikeinse president Donald Trump herkozen wordt, of dat hij wordt opgevolgd door zijn Democratische uitdager Joe Biden. 

Begin november 1944, 76 jaar geleden, werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook Amerikaanse presidentsverkiezingen gehouden. Op dezelfde dag werd er in Nederland nog volop gestreden tijdens de ‘Slag om de Schelde’.

De populaire Democratische president Franklin D. Roosevelt versloeg op 7 november 1944 zijn Republikeinse uitdager Gouverneur Thomas E. Dewey en won daarmee een vierde termijn (na wijziging in 1947 in de Amerikaanse Grondwet mag een president nog maar één keer herkozen worden).

  Still uit film 'Tuesday in November 1944 U.S. Presidential Election'

De uitslag was niet heel verrassend; president Roosevelt was onverslaanbaar na zijn successen in Europa en Azië en won in 36 staten (van de 48) met 432 kiesstemmen.

Voorafgaand aan de verkiezingen was de strijd om het Democratische vicepresidentschap eigenlijk veel spannender. Roosevelt zelf was bijzonder populair en ondanks zijn duidelijke fysieke achteruitgang werd hij voorafgaand aan de verkiezingen nauwelijks bedreigd en dus opnieuw genomineerd als kandidaat.

Harry S. Truman, een gematigde senator uit Missouri werd na een lang politiek spel de running mate. Truman was tevens voorzitter van een oorlogscommissie van de Senaat die onderzoek deed naar fraude en inefficiëntie in het Amerikaanse oorlogsprogramma.

De beroemde Amerikaanse generaal Douglas MacArthur uit Arkansas was een tijdje in de race voor de Republikeinse nominatie. MacArthur leidde op dat moment echter de geallieerde strijdkrachten tegen Japan en kon dus geen campagne voeren. Dewey werd gekozen met als running mate John W. Bricker, maar zij waren kansloos tegen Roosevelt.

In februari 1945 nam de inmiddels ernstig zieke Roosevelt nog deel aan de Conferentie van Jalta waar hij met Churchill en Stalin sprak. Roosevelt stierf op 12 april 1945 aan de gevolgen van een beroerte en Truman werd hierdoor de drieëndertigste president van het land.

 

Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt en Jozef Stalin tijdens de conferentie van Jalta, februari 1945, en de Nederlandse In memoriam voor president Roosevelt, Beeldbank WO2 - 184670

 

Video (YouTube of Vimeo):