Krabbels en Klodders in bezettingstijd, zo noemde Frans Brouwer de beeldverhalen die hij maakte. In een fictieve correspondentie legde hij van april 1944 tot de bevrijding in mei 1945 op eigenzinnige wijze tal van dagelijkse thema’s uit de bezettingstijd vast. Het manuscript, dat nog niets aan zeggingskracht heeft ingeboet, is nu 65 jaar later door Paul van der Heijden samen met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens in boekvorm gegoten onder de titel Bezetting in beeld. Het beeldverhaal van Frans Brouwer 1944-1945.

Frans Brouwer (1906-1964), een verdienstelijk amateur tekenaar, schreef en tekende de correspondentie in zijn woonplaats Voorburg. De in totaal 33 in stripvorm gegoten brieven zijn geladen met bijtende humor en getekend in levendige en meeslepende stijl. Aan de orde komen zeer uiteenlopende onderwerpen waaronder de Hongerwinter, D-Day, de Arbeitseinsatz, de Duitse vorderingen van goederen en het gebruik van noodkacheltjes.

Naast het manuscript van Frans Brouwer bevat het boek een biografie van de auteur en geven Ribbens en Van der Heijden een striphistorische analyse van Brouwers werk.

 

Plaats van uitgave: 
Utrecht
Uitgever: 
Mattrijs
Jaar van uitgave: 
2010