Marjo Bakker: Hans Fallada - Jeder stirbt für sich allein

De Duitse schrijver Hans Fallada ( 1893-1947) stierf kort na het inleveren van het manuscript van Jeder stirbt für sich allein dat hij in 4 weken schreef. In 2010 werd de roman herontdekt en internationaal een enorme hit.

Het boek gaat over het fatsoenlijke Berlijnse echtpaar Quangel, gebaseerd op het echte verhaal van het echtpaar Hampel. Nadat ze bericht krijgen dat hun zoon in Frankrijk is gesneuveld, besluiten ze op hun eigen manier verzet te plegen door het verspreiden van briefkaarten met teksten tegen het naziregime.

Ze hopen hiermee de mensen wakker te schudden, maar erg effectief blijkt hun amateuristische verzetsactie niet. Ze blijven er evenwel mee doorgaan en de Gestapo gelast een onderzoek. Naast de Quangels komen ook andere personages aan bod zoals de fanatieke nazi buurjongen, de postbode en de laconieke rechercheur die de briefkaartenzaak onderzoekt.

De angst voor de nazi’s en de onderdrukking komt heel goed naar voren. Het boek is traag en spannend tegelijk en het einde van Otto Quangel indrukwekkend.

In 2010 verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling onder de titel: Alleen in Berlijn.