De dagboekcollectie van het NIOD

Direct na de bevrijding in mei 1945 is het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies begonnen met het verzamelen van dagboeken. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog riep minister Bolkestein eind maart 1944 de Nederlandse bevolking op dagboeken over de oorlog te bewaren. Zodra Nederland bevrijd was, konden die dan worden ingezameld. Aan deze oproep en aan latere oproepen van voormalig RIOD-directeur Loe de Jong is massaal gehoor gegeven. Inmiddels bestaat de dagboekcollectie van het NIOD uit ruim 1700 dagboeken. Hiermee vormt deze collectie een belangrijk onderdeel van de totale collectie van het NIOD.

De dagboekcollectie van het NIOD is een zeer veelzijdige collectie. Zo heeft het instituut onder andere dagboeken die geschreven zijn door Joodse onderduikers, kinderen, bejaarden, boeren, schippers, SS-ers aan het Oostfront , tewerkgestelden in Duitsland of gevangenen in de Indische kampen.

De herinneringen van al deze verschillende personen zijn erg waardevol. De dagboeken geven een unieke kijk op het persoonlijk leven van de schrijver en hoe hij of zij de oorlog heeft beleefd. En niet alleen dat. Dagboeken leveren informatie die onderzoekers of andere geïnteresseerden niet kunnen vinden in officiële verslagen en statistieken. Samen geven de dagboeken vanwege hun authenticiteit een indringend beeld van het leven in oorlogstijd.