6 september 2018

Het Expertisecentrum Restitutie Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog doet onderzoek in opdracht van de Restitutiecommissie Cultuurgoederen en Tweede Wereldoorlog en de overheid, en verricht daarnaast fundamenteel onderzoek op het terrein van roof en restitutie. Daarnaast heeft het centrum een voorlichtings- en documentatiefunctie, een taak die voorheen door het Bureau Herkomst Gezocht (BHG) werd vervuld. Vanaf 1 september 2018 is het Expertisecentrum ondergebracht bij het NIOD.

Het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut. De oorspronkelijke expertise van het NIOD ligt op het terrein van de Tweede Wereldoorlog en de Shoah in Nederland, maar sinds de jaren negentig heeft het onderzoeksterrein zich verbreed tot andere vormen van massaal geweld en genociden in de recente geschiedenis.  Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD intensieve dienstverlening aan zowel professionals als particulieren, en beheert het een omvangrijke archiefcollectie en bibliotheek.  Het NIOD is gevestigd in het centrum van Amsterdam en telt ca. 70 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Het Expertisecentrum is op zoek naar:

Informatie over de Restitutiecommissie is te vinden op de website van de Restitutiecommissie en over het NIOD op niod.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.
Het NIOD is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.