Robert van Genechten, jurist en Belg van oorsprong, werd in 1934 lid van de NSB. In september 1940 werd hij procureur-generaal bij het Gerechtshof te Den Haag. In deze functie (en vooral als openbaar aanklager bij het voor politieke delicten ingestelde Vredesgerechtshof) toonde hij zich een wraakzuchtig NSB'er. Hoewel fanatiek nationaal socialist kwam hij desalniettemin over een aantal kwesties in conflict met de Duitsers. Na een mislukte zelfmoordpoging in 1943 werd Van Genechten door Mussert ontheven uit zijn NSB-functies en in feite buiten spel gezet door zijn benoeming als hoogleraar aan de gesloten universiteit van Leiden. Hij bleef nog wel publiceren in het NSB orgaan Nieuw Nederland. Na de bevrijding werd Van Genechten gearresteerd en op 17 oktober werd hij door het Bijzonder Gerechtshof in Den Haag ter dood veroordeeld. Vóór de voltrekking van zijn straf, pleegde hij op 13 december 1945 zelfmoord.

In deze bronnenuitgave uit 1946 publiceerde het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie  de verslagen van de gerechtszitting van 3 oktober 1945 en 17 oktober 1945, alsmede de afscheidsbrief van Van Genechten.

De oorspronkelijke druk kunt u downloaden als PDF-bestand.

Download  [Het proces] Van Genechten (PDF, 1,6 MB)

  • Vanwege auteursrechtelijke beperkingen zijn de foto's en afbeeldingen uit de digitale bestanden verwijderd. Ook blanco pagina's zijn niet gedigitaliseerd. Als gevolg hiervan kunnen er dus lacunes in de paginanummering voorkomen.
  • De PDFs kunnen worden doorzocht met de zoekfunctie in de Acrobat Reader of andere PDF-readers. De automatisch gegenereerde machineleesbare tekst (OCR) die dit mogelijk maakt, kan mogelijk fouten bevatten.

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland-licentie.

 

Plaats van uitgave: 
Amsterdam
Uitgever: 
Buijten en Schipperheijn
Jaar van uitgave: 
1946