Bij een onderzoek is het soms moeilijk door de bomen het bos te zien. Hieronder volgen een aantal tips die u op weg kunnen helpen met uw onderzoek bij het NIOD. 

Het is verstandig om eerst via internet een oriënterend onderzoek te doen naar de bronnen die bij ons instituut over een onderwerp te vinden zijn. Het is goed mogelijk dat u voor bepaalde onderwerpen beter onderzoek kunt gaan doen bij andere archief- of onderzoeksinstellingen. Tip: raadpleeg de Wegwijzer Archieven WO2 voor een overzicht van de belangrijkste WO2-archieven in Nederland.

Veelgestelde vragen

Over een aantal populaire onderwerpen kunt u meer lezen in de rubriek Veelgestelde vragen

NIOD-collecties

Via de zoekfunctie van de website kunt u in één keer door alle NIOD-collecties tegelijk zoeken. Daarnaast kunt u gebruik maken van de afzonderlijke zoeksystemen per collectie. De afzonderlijke zoeksystemen bieden vaak meer collectiespecifieke zoekopties, het is dan ook raadzaam bij hele specifieke zoekopdrachten deze systemen te benutten. Het NIOD beheert de volgende collecties:

  • Bibliotheekcatalogus: via dit zoeksysteem kunt u nagaan welke boeken en artikelen er over het door u gewenste onderwerp zijn verschenen. De kern van de bibliotheek bestaat uit publicaties over Nederland en Nederlands-Indie tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Er is een groeiende collectie boeken en tijdschriften aanwezig over extreem oorlogsgeweld en genociden in de 20ste en 21ste eeuw. U kunt de boeken en artikelen inzien op de studiezaal van het NIOD. Het NIOD leent geen materiaal uit.
  • Knipselcollectie: een ander goed startpunt voor onderzoek is de knipselcollectie, waarin vele kranten- en tijdschriftenartikelen over verschillende onderwerpen en personen te vinden zijn.
  • Archiefcollectie: voor diepgaander onderzoek kunt u zich wenden tot onze archiefcollectie. De inventarissen van de diverse archieven zijn digitaal doorzoekbaar.
  • Beeldcollectie: de beeldcollectie is uitsluitend digitaal te raadplegen via Beeldbank WO2. Via deze site kunnen beelden ook besteld worden.

Overigens zijn de mogelijkheden om op persoons- of familienaam bij het NIOD te zoeken beperkt, omdat veel van onze archieven en collecties niet op naam zijn ontsloten vanwege de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Bronnen bekijken

Gepubliceerd materiaal (boeken, krantenknipsels, e.d.) kan op de studiezaal worden ingezien. Voor bepaald archiefmateriaal ligt dat in verband met de bescherming van de privacy van nog levende personen wat ingewikkelder. In sommige gevallen moet voor inzage vooraf schriftelijk toestemming worden gevraagd aan de directeur van het NIOD. In de inventarissen van onze archiefcollecties staat onder het kopje 'openbaarheid' vermeld welke eventuele voorwaarden voor inzage aan een bepaalde archiefcollectie verbonden zijn. Lees meer hierover bij: LINK naar vraag en antwoord

Zoeken in digitale bronnen

Op de website van Netwerk Oorlogsbronnen kunt u door een groot aantal WO2-collecties in Nederland zoeken. Praktische zoektips en handige verwijzingen naar relevante online digitale collecties kunt u vinden in Eerste Hulp bij e-Onderzoek van Ewoud Sanders.

Vragen

Niet al ons materiaal wordt op de website genoemd. Het is daarom raadzaam om tijdens een bezoek te vragen of er misschien nog meer informatie over een bepaald onderwerp te vinden is. Indien u vragen heeft over de beschikbaarheid van en/of inzage in onze collecties kunt u de studiezaal telefonisch (020-5233800) of via het contactformulier benaderen.