Download

De oorspronkelijke druk kunt u downloaden als PDF-bestand.

Download (Het proces Blokzijl) (PDF 1,8 MB)

Vanwege auteursrechtelijke beperkingen zijn de foto's en afbeeldingen uit de digitale bestanden verwijderd. Ook blanco pagina's zijn niet gedigitaliseerd. Als gevolg hiervan kunnen er dus lacunes in de paginanummering voorkomen.

De PDFs kunnen worden doorzocht met de zoekfunctie in de Acrobat Reader of andere PDF-readers. De automatisch gegenereerde machineleesbare tekst (OCR) die dit mogelijk maakt, kan mogelijk fouten bevatten.

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland-licentie.

Bronnenpublicatie van het proces tegen NSB-er Max Blokzijl gedigitaliseerd

De bronnenpublicatie van het proces tegen journalist, radiomaker en NSB-er Max Blokzijl (1884-1946) is nu digitaal te raadplegen op de site van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- Genocidestudies. In deze uitgave uit 1989 (eerder verschenen in 1946) publiceerde het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie de verslagen van de gerechtszitting van 11 en 25 september, 14 november en december 1945, alsmede een aantal reacties in de pers en de afscheidsbrief van Blokzijl aan zijn advocaat.

Over Max Blokzijl

De journalist en zanger Max Blokzijl is bekend geworden als ‘de stem van het Nationaalsocialisme’. Als hoofd van de afdeling perswezen van het departement van Volksvoorlichting en Kunsten had hij een sleutelrol in het nazificeren van de Nederlandse pers. Bij het Nederlandse volk stond hij vooral bekend als radiospreker die tijdens de bezetting vele NSB- en Duitsgezinde radiotoespraken hield.

Blokzijl was voor de Tweede Wereldoorlog geen onbekende in de journalistiek. Voor en na zijn diensttijd tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij als redacteur. Vanaf 1918 verbleef hij voor het Algemeen Handelsblad als correspondent in Berlijn. In 1935 meldde hij zich in het geheim aan bij de NSB. Hier kwam hij pas aan het begin van de Duitse bezetting in Nederland openlijk voor uit.

Als radiopresentator wist Blokzijl luisteraars te trekken. Zijn stijl was anders dan gebruikelijk in de tijd en niet te vergelijken met de propagandapraatjes van de Duitsers en de NSB.

Als presentator was hij op 6 mei 1945 voor het laatst te horen op de radio. Al snel werd Blokzijl gearresteerd en op 11 september begon de rechtszaak. Na een snel en haastig proces werd hij op 25 september 1945 ter dood veroordeeld. Op 16 maart 1946 is Max Blokzijl gefusilleerd.

 

Plaats van uitgave: 
Amsterdam
Uitgever: 
Buijten en Schipperheijn
Jaar van uitgave: 
1946