Functie: 
Onderzoeker en programmamanager publieksactiviteiten
Specialisatie: 
Herinneringscultuur, foto-historisch onderzoek, museale presentaties
E-mail: 
e.somers[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Overzicht onderzoeksresultaten

Erik Somers (1958) is sinds 1977 als historicus verbonden aan het NIOD. Als projectleider is hij betrokken geweest bij verschillende in- en externe projecten (o.a. nationale beeldbank WO2, Buchenwald-project, Oorlogskind), werkte hij namens het NIOD samen met de verschillende oorlogsmusea en herinneringscentra in Nederland en verleende hij medewerking aan tentoonstellingen met betrekking tot oorlog en crisis. 

Hij publiceerde verschillende boeken met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Recente boekpublicaties zijn: Het Grote 40-45 Boek (2011 samen met René Kok), Voorzitter van de Joodsche Raad. De herinneringen van David Cohen 1941 – 1943 (2010) en De Koloniale Oorlog (2009 samen met René Kok en Louis Zweers). Ook stelde hij verschillende tentoonstellingen samen. In 2013 verzorgde hij het museale concept voor de inrichting van het Fries Verzetsmuseum, dat onderdeel is van het Fries Museum en in 2013 in Leeuwarden werd geopend.

Erik Somers promoveerde in 2014 op het boek ‘De oorlog in het museum. Herinnering en verbeelding’. Hierin wordt geanalyseerd hoe de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra vorm hebben gegeven aan de herinnering van de Tweede Wereldoorlog en wordt ingegaan op het huidige en toekomstige veld van oorlogsmusea.

ProefschriftDe oorlog in het museum. Herinnering en verbeelding (Wbook; 2014) 

Nevenfuncties:

  • Lid advisory board International Network Museums for Peace
  • Bestuurslid Stichting Castrum Peregrini
  • Bestuurslid ‘Stichting Foto en Tijdsbeeld’.
  • Lid Commissie Inhoud Verzetsmuseum Amsterdam
  • Lid International Expert Group Construction memorial site Sobibor (VWS)