Functie: 
Research Fellow
Specialisatie: 
Hongerwinter, oorlog en conflict, hongersnoden, voedselgeschiedenis
E-mail: 
i.de.zwarte[at]niod[dot]knaw[dot]nl
Telefoon: 
+31 (0)20-523 38 00

Overzicht onderzoeksresultaten

Ingrid de Zwarte (1988) is onderzoeker aan het NIOD en Universitair Docent Agrarische en Milieugeschiedenis aan Wageningen Universiteit. Ze studeerde Geschiedenis en Slavische Talen en Culturen aan de Universiteit van Amsterdam. In februari 2018 promoveerde zij aan dezelfde universiteit en het NIOD op een proefschrift getiteld ‘The Hunger Winter: Fighting Famine in the Occupied Netherlands, 1944-45’. Tijdens haar promotieonderzoek was zij een visiting scholar aan Columbia University’s Europese Instituut en Afdeling Epidemiologie.

Ze ontving voor haar proefschrift de ASH Valorisatieprijs 2015 van de Universiteit van Amsterdam voor het bijdragen aan een tentoonstelling in het Verzetsmuseum en verschillende mediaoptredens. Tevens ontving zij de ASH Dissertatieprijs 2017-2018. De Nederlandse publieksversie van haar proefschrift, De Hongerwinter, verscheen in maart 2019 bij Prometheus en de Engelse academische versie zal in het voorjaar van 2020 uitkomen bij Cambridge University Press.

De Zwarte’s onderzoek richt zich op de rol van voedsel en hongersnood in oorlogstijd in brede zin: van honger als politiek-militair machtsinstrument tot sociale zelforganisatie in tijden van honger, van de demografische gevolgen van hongersnood tot de invloed van honger op migratie en identiteitsvorming.  Zij kon deze onderzoekslijn verder ontwikkelen als Niels Stensen postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford met het project ‘Hunger as a Weapon: A Comparative Study into the Politics of Famine and Relief’.

Samen met Marguérite Corporaal (PI) en Lotte Jensen heeft De Zwarte een NWO NWA-beurs ontvangen voor het project Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation. Dit onderzoek richt zich op de verleden en hedendaagse betekenis van Europese hongersnoden in onderwijsinstellingen en de erfgoedsector, en werkt hiervoor samen met hongersnoodexperts en culturele instellingen uit 16 verschillende landen. Haar deelproject analyseert de politisering van hongersnood binnen drie erfgoedtradities: de Oekraïense Holodomor, de Leningradblokkade en de Nederlandse Hongerwinter. Binnen het project leidt zij de werkpakketten ‘Hongersnood, Oorlog en Conflict’ en ‘Kennisbenutting’ en begeleidt ze twee promovendi. Het project zal digitale educatieve materialen ontwikkelen en beleidsaanbevelingen doen, waarmee het beoogt zowel wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken te realiseren.

De Zwarte is redacteur van de War, Conflict, and Genocide Studies series bij Amsterdam University Press, en medeorganisator van het jaarlijkse Amsterdam Symposium on the History of Food.

Nevenfuncties:

 • 2019-heden: geassocieerd lid Oxford History Faculty
 • 2015-heden: medeorganisator Amsterdam Symposium on the History of Food
 • 2013-heden: redacteur War, Conflict and Genocide Studies (i.s.m. Amsterdam University Press)

Vorige functies:

 • 2018-2019: Niels Stensen Postdoc Fellow, Universiteit van Oxford
 • 2017-2018: Prins Bernhard Cultuurfonds schrijfbeurs
 • 2017-2018: docent Geschiedenis, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • 2013-2017: promovendus bij de Universiteit van Amsterdam en het NIOD, gefinancierd door de Amsterdam School of Historical Studies
 • 2015-2017: docent Moderne Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam
 • 2016: visiting scholar Europees Instituut en Afdeling Epidemiologie, Columbia University (met dank aan beurs Prins Bernhard Cultuurfonds en Jo Kolk Studiefonds)
 • 2016: historisch adviseur voor de expositie “Eten in oorlogstijd”, Verzetsmuseum Amsterdam
 • 2014: historisch adviseur en onderzoeker voor de expositie “Naar de boeren: Kinderevacuaties tijdens de Hongerwinter”, Verzetsmuseum Amsterdam
 • 2012-2013: onderzoeksassistent NIOD bij NWO-gefinancierde project “Gevangen tijdens de Duitse bezetting”, onder leiding van dr. Ralf Futselaar