Functie: 
Onderzoeksassistent
Specialisatie: 
herinneringscultuur WO2 en Holocaust, publieksgeschiedenis, cultuur geschiedenis, vooral m.b.t. Duitsland en Oostenrijk
E-mail: 
J.prantz@niod.knaw.nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Sinds 2019 werkt Johanna Prantz als onderzoeksassistent voor het Project “Babyn Yar” aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies onder de leiding van Dr. Karel Berkhoff.

Johanna, oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk, studeerde Taal- en Cultuurstudies (BA) aan de Universiteit Utrecht. Na het afronden van haar bachelor, volgde ze aan dezelfde universiteit de master Cultuurwetenschappen/Cultuurgeschiedenis. Voor haar masterscriptie vergeleek ze de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Oostenrijk. Hierbij onderzocht ze hoe beide landen werden beïnvloed door de geallieerde machten in hun herinneringscultuur die direct na de Tweede Wereldoorlog sterk uiteenliepen vanwege de Verklaring van Moskou uit 1943. Hierbij werd Oostenrijk tot 'eerste slachtoffer' verklaard waardoor zij veel politieke en economische voordelen kreeg. Hierdoor begon de herinneringscultuur in Oostenrijk veel later dan in Duitsland. Als casus onderzocht ze hiervoor de voormalige concentratiekampen Dachau (Duitsland) en Mauthausen (Oostenrijk) die na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe status als herinneringscentra kregen.

In haar vrije tijd doet Johanna onderzoek naar de geschiedenis van het circus. Naast historicus is ze namelijk ook straattheaterartiest en performer. Ze wil graag de historische achtergrond hiervan weten.