Functie: 
Onderzoeker in opleiding
Specialisatie: 
Politieke geschiedenis, sociale geschiedenis, memory studies en transitional justice
E-mail: 
m.van.den.berg[at]niod[punt]knaw[punt].nl
Telefoon: 
+31 (0)20-5233800

Marleen van den Berg (1992) volgde een bachelor geschiedenis en een research master Colonial and Global History aan de Universiteit Leiden. Zij specialiseerde zich in de contemporaine geschiedenis en de omgang van Nederland met de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog in Indonesië. Voor haar afstudeerscriptie deed zij onderzoek naar de Nederlandse zendeling H.A.C. Hildering gedurende de dekolonisatieoorlog in Indonesië, 1945-1950. Zij is onder meer geïnteresseerd in vraagstukken over recht en onrecht, morele en ethische kwesties in de geschiedenis en het ‘waarom’ van het menselijk handelen.

Marleen werkt momenteel als promovenda bij de Universiteit van Amsterdam en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies. Haar onderzoek richt zich op de Jodenvervolging in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en het rechtsherstel van de Rotterdamse Joden na de oorlog.

Publicaties

Voor de geest en het moreel van de troepen. De kerken en de oorlog in Indonesië, 1945-1950. Hilversum; Uitgeverij Verloren, 2018 (co-author: George Harinck).